2015. január 8., csütörtök

Kőzetek és ásványok

Te tudod mik a kőzetek és az ásványok? Mi köztük a különbség?
Kicsit kutakodtam a szakirodalomban, hogy okosabbak legyünk a témában.

A Föld felszínét különböző kőzetek alkotják. Nagy részüket növényzet fedi, de néhány helyen csupaszon is előbukkannak. A legrégebbi kőzetek 3,8 milliárd évesek, persze vannak ennél sokkal fiatalabbak is, mivel képződésük folyamatos. Minden kőzet különböző fajta ásványokból épül fel.

A kőzetek többféleképpen alakulnak ki, a szárazföldön és tengerfenéken lerakodó állati és növényi maradványokból, vagy a Föld belsejében lévő magma megszilárdulásával. A kőzeteket az időjárás folyamatosan koptatja, így a pusztulásuk folyamatos. A kőzetgyűjteményeket gyönyörű ásványok díszítik. Az ásványok között drágaköveket is találunk, például a gyémántot.

Az ásványok többsége kristályokból épül fel. A kristályok megolvadt vagy folyadékban oldott ásványokból képződnek. A fény gyakran megcsillan rajtuk, mivel átlátszóak, a felületük sima és fényes.

A drágakövek a kőzetekben található átlátszó ásványok. Csodás fényüket, a drágakőcsiszolóknak köszönhetik. Nagyon kemény anyagok, így csak hosszú évek alatt képesek megkopni. A legtöbbre becsült drágakő a gyémánt, a smaragd, a zafír és a rubin. Vannak természetesen féldrágakövek is, például az opál vagy a jade.

 

A drágakövekből és ásványokból számos ékszer születik. Magam is szívesen dolgozok ásványokkal az ékszerek készítése során. Az ásványok ugyanis gyógyító hatással vannak ránk. A régi időkben is használták őket gyógyításra, sőt értékük miatt fizetőeszközként is alkalmazták.

Az ásvány ékszerekben azt szeretem, hogy szépségük mellett a bőrrel érintkezve kifejtik hatásukat is. Így divatosak is lehetünk és egészségesek is egyszerre.
Nézz szét ásvány ékszereim között: Klikk

  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése